Rond de Sloterbrug

Platte foto 'rond de Sloterbrug'In de jaren dat Paul Kroes, Jan Loogman, Kees Loogman en Kees Schelling, de vier schrijvers van Rond de Sloterbrug, opgroeiden, waren de dorpsgemeenschappen van Badhoevedorp en Sloten/Oud-Osdorp sterk met elkaar verbonden. Niet alleen door de brug. De bewoners deelden ook de kerken, de voetbalclubs, de scholen, de café’s.

In Rond de Sloterbrug verzamelden zij verhalen uit de tijd dat zij in de omgeving van de Sloterbrug opgroeiden, de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Ze putten daarbij uit eigen – en andermans herinnering. Een boek met verhalen en foto’s over de naoorlogse jaren in Sloten, Oud-Osdorp en Badhoevedorp.

Verhalen over de rode duikboot aan de Sloterweg, de walviskaken in het plantsoen aan de Roerdompstraat, het Köhlerbad, de kampioen van de korte baan Kees van Eikeren, de derby tussen Lijnden en Pancratius, juffrouw Jans Goes uit Oud-Osdorp en de Kromme Tocht die vroeger dwars door Badhoevedorp liep. In totaal 36 verhalen die het waard zijn om nog eens verteld te worden.

Het boek is te bestellen via de website en te koop bij boekhandel Jaspers in Badhoevedorp en boekhandel Meck&Holt in Amsterdam-Osdorp.

Anderen over ‘Rond de Sloterbrug’:

Henk Bruning:
Terug naar de wortels van de jeugdjaren ‘50 en ‘60, omdat de verhalen niet mogen verdwijnen. Dat is de aansprekende motivatie van vier zestigers om het collectieve geheugen op te frissen, tal van inwoners van Sloten, Oud-Osdorp en Badhoevedorp te interviewen en hun verhalen te bundelen in een fraai boek met luxe harde kaft.

Dat is goed gelukt. De verhalen, foto’s en eigen gedichten belichten een verleden tijd. Niet zo romantisch als in ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld, maar rauwer. Levensechter, vanuit de ervaring van de mensen van toen. Enkele verhalen springen eruit. Zoals de sfeertekening van de invalide Ome Jan in een zelfgemaakte rolstoel, die altijd met zijn rug naar het hertenkamp zit. Als kind durfde je hem niets te vragen, totdat je ontdekt dat hij de meest bijzondere speldjes ruilt. Vergeten nieuws is het verhaal over schaatsheld Kees van Eikeren die in 1946 in Friesland de sterke Friese en Groningse rijders op de kortebaan aftroefde. Op dus naar Friesland: zijn vader ging met de trein; Kees, toen natuurlijk, op de fiets vanuit Badhoevedorp. Die man verdient een standbeeld op de Sloterbrug. Het verhaal ‘De Kromme Tocht’ over de plotselinge aanleg van de snelweg dwars door Badhoevedorp is ronduit actueel. De overheid die als een olifant door de levens van burgers heen banjert, zonder enig overleg of compensatie. Met de huidige uitbreiding van Schiphol en de geheime rapporten is in feite niet veel veranderd.

De schrijvers willen meer edities rondom de Sloterbrug schrijven en heimelijk hoofdpersoon van hun eigen verhaal worden. Dat is een goed plan. Anekdotes geven het leven van nieuwe generaties perspectief. Wel zou een uitleg van de samenhang tussen de drie dorpen, hun overeenkomsten en verschillen in cultuur en gedrag, aan een buitenstaander houvast geven. Om maar een suggestie te geven: waarom zorgt de Ringvaart ervoor dat de ene en andere kant van de brug zo verschillen? En o ja, dat er alleen katholieken lijken te leven, geeft genoegzaam aan dat de schrijvers nog immer in een rijke traditie staan.

Eén gedachte over “Rond de Sloterbrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *