Nieuw boek: Smoes

Op 11 mei 2024 verschijnt het nieuwe boek van Kees Schelling, getiteld ‘Smoes, jongerencentrum van Badhoevedorp en Sloten’. 

Jongerencentrum Smoes ging op die dag exact 50 jaar geleden in 1974 van start. Smoes heeft ruim 25 jaar bestaan. In het boek wordt de geschiedenis van het jongerencentrum verteld aan de hand van de herinneringen van verschillende groepen medewerkers die in de loop der jaren actief zijn geweest. Naast het verhaal van Smoes, telt het boek een kleine 200 foto’s en illustraties die een beeld geven van de roemruchte geschiedenis van Smoes.   

Ter introductie van het boek organiseert Kees Schelling in het voormalige Smoes, tegenwoordig het Dorpshuis, in Sloten, vier bijeenkomsten. Tijdens deze ‘opwarmrondjes’ wordt er stilgestaan bij een bepaalde periode uit de geschiedenis van het jongerencentrum. De eerstvolgende (derde) sessie vindt plaats op zondagmiddag 10 maart. Op deze middag wordt stilgestaan bij de roemruchte jaren 80. De periode van de grote optredens van Doe Maar, Herman Brood en Bram Vermeulen. De periode ook van de bijzondere informatieprogramma’s, waar soms wel meer dan 100 mensen op af kwamen. En de tijd van bijzondere feesten en happenings. De middag begint om 14:00 uur. Toegang is gratis. Adres: Nieuwe Akerweg 14 in Amsterdam-Sloten.

De laatste middag is op zondag 8 april. Die middag wordt stilgestaan bij de jaren 90 en het einde van Smoes.

De boekpresentatie vindt plaats op 11 mei, ook dit keer weer in het Dorpshuis. Aanvang 15:00 uur.  

De ingang van Smoes (Foto: Ap de Haan)

De Koe van Smoes (Foto: Willem Kranstauber / Frans van der Werf)

Op eigen wijze

In maart 2022 verscheen het, in opdracht van de gemeente Diemen, door Kees Schelling samengestelde boekje ‘Op eigen wijze’. Het boekje geeft een inkijkje achter de schermen bij de gemeente. Hoe doelen ook bereikt kunnen worden door niet alleen naar regels en richtlijnen te kijken, maar ook door soms op een onalledaagse en originele manier aan de slag te gaan. Het boekje bevat ruim 30 voorbeelden uit de praktijk waarbij de gemeente Diemen op een bijzondere manier van betekenis is voor bewoners, instellingen en bedrijven in de gemeente. De verhalen worden verteld door (oud-) medewerkers en bestuurders van Diemen. De bijzondere vormgeving van het boekje is van Kees Klaver.  

Verhalenbundel Rond de Sloterbrug


Foto op de Sloterbrug

Foto: Soesja Schelling

Samen met de schrijvers Paul Kroes, Jan Loogman en Kees Loogman schreef Kees Schelling een boek met 36 verhalen en foto’s over de naoorlogse jaren in Sloten, Oud-Osdorp en Badhoevedorp.

Het zijn de jaren vijftig en zestig. Vier jongens groeien op in de polders rondom de Sloterbrug. Net als zovelen waaieren ze rond hun twintigste levensjaar uit. Maar in het achterhoofd spelen altijd de verhalen uit hun jeugd over die immer veranderende polders. Verhalen gebaseerd op hun eigen herinneringen en op die van anderen uit Oud-Osdorp, Sloten en Badhoevedorp. Naarmate de jaren verstrijken groeit het besef dat die verhalen niet mogen verdwijnen. En is er het verlangen om terug te blikken. Met de 36 verhalen en vele foto’s in dit boek keren de schrijvers terug naar hun wortels. Ze gaan terug naar de naoorlogse jaren rond de brug. Daarmee zijn de ‘oude’ verhalen nog lang niet allemaal verteld. Dit boek is het eerste in een unieke reeks vol lokale geschiedenis in tekst en beeld.

Het boek is vanaf 25 november verkrijgbaar bij de boekwinkels van Jaspers in Badhoevedorp en Meck & Holt in Amsterdam Osdorp. Het is ook te bestellen via de website.

Licht, lucht en leven

Vanaf 3 december 2018 is het laatste boek van Kees Schelling, ‘Licht, lucht en leven’, verkrijgbaar via deze website en bij de boekhandel.

U kunt een bericht achterlaten bij contact op deze site. Voor boekhandels waar het boek verkrijgbaar is, zie de home pagina.

In ‘Licht, lucht en leven’ keert Kees Schelling terug naar de voormalige Sloterpolder. In dit boek vertellen veertien vroegere inwoners van dit gebied hun verhaal en geven daarbij een veelzijdig beeld van het polder.

‘Licht, lucht en leven’ vertelt verhalen over tuinderijen onder de rook van Amsterdam, de stadsbevolking die in de hongerwinter de polder introk op zoek naar voedsel, over tuinders die met hun groenteschuitje naar Zeeland trokken om daar hulp te verlenen bij de watersnoodramp, over de scheepswerf in de polder waar de bootjes voor de boeren en de tuinders werden gebouwd, over de oorlog, de honger en het verzet tegen de Duitsers, over een onwrikbaar geloof, maar vooral over het gewone dagelijkse leven van de mensen in de Sloterpolder bij Amsterdam.

Boekenborrel bibliotheek Badhoevedorp

In het kader van de Boekenweek 2017 organiseert de bibliotheek in Badhoevedorp op vrijdagmiddag 24 maart van 16.00 uur tot 18.00 uur een ‘boekenborrel’ met schrijvers uit de regio. De schrijvers Paul Kroes, Jan Loogman en Kees Schelling vertellen in hun boeken onder meer over gebeurtenissen in hun jeugd. Veel van die verhalen spelen zich af in Badhoevedorp, Osdorp en Sloten, de regio waarin ze alle drie zijn opgegroeid. Op 24 maart lezen zij voor uit eigen werk en gaan hierover met jou in gesprek.
Op de website van de bibliotheek is hierover meer informatie te vinden.
Aanmelden kan ook via deze website of via telefoonnummer 020-6593409.