Smoes – Jongerencentrum van Badhoevedorp en Sloten

Op 11 mei 1974 opende jongerencentrum Smoes haar deuren. 25 jaar lang speelde het een belangrijke rol in het leven van jongeren uit Badhoevedorp en Sloten. Als podium waar roemruchte bands uit die jaren zoals Doe Maar en Herman Brood & His Wild Romance, maar ook honderden andere bands optraden. Als plaats waar met veel idealen informatieprogramma’s werden georganiseerd of waar acties werden opgezet voor Afrika of Tsjernobyl. Als filmhuis waar werkelijk alle genres op het doek verschenen. Als club waar muziek de grond deed trillen en waar zich bijzondere party’s afspeelden. Het was echter niet allemaal goud wat er blonk. 25 jaar Smoes is ook het verhaal van de huisvestingsperikelen, de inbraken en de vechtpartijen.

Maar misschien nog wel meest, is het een verhaal geworden van de verbondenheid met elkaar. Smoes als de plaats waar je samen met je vrienden en vriendinnen iets bijzonders organiseerde en waar je elkaar elk weekend weer tegenkwam. Een plek voor jezelf.

Het bijzondere was vooral dat alles er ook door jongeren zelf werd georganiseerd. Zonder bemoeienis van professionals. Verbondenheid is misschien wel het woord dat kenmerkend is voor 25 jaar Smoes. Het gevoel dat er met elkaar iets bijzonders tot stand werd gebracht. Het gevoel dat door velen nog steeds ervaren wordt als het Smoes-gevoel.

Het boek vertelt het verhaal van de roemruchte geschiedenis van Smoes van 1974 tot 2000. Het Smoes-boek beslaat ruim 300 pagina’s en bevat een kleine 200 foto’s, illustraties, affiches en krantenartikelen.

De prijs van het boek is € 24,95 exclusief verzendkosten en het is te bestellen door gebruik te maken van het contactformulier onder contact. U kunt ook mailen naar: pijlschel@hetnet.nl. Voor bestellingen via de website wordt voor de verzending € 5,- portokosten in rekening gebracht.

Het boek is vanaf 13 mei ook verkrijgbaar in de boekhandel. Voor boekhandels waar het boek te verkrijgen is: zie de home pagina.

Eén gedachte over “Smoes – Jongerencentrum van Badhoevedorp en Sloten

  1. Prachtig eerbetoon aan SmoeS ons jongerencentrum, wat zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in wie we nu zijn. De beschrijving van de begin periode brengt de tijdgeest van toen helemaal bij mij terug, waarbij we tegen de maatschappelijke gevestigde orde waren, alles moest anders. Wij gingen dat natuurlijk wel even doen als wereldverbeteraars. We worden meegenomen terug in die tijd met vele optredens, waar ik de helft al vergeten was, een fantastische opsomming van de programma’s met prachtige persoonlijke vaak grappige verhalen en veel foto’s uit die tijd. Ook kunnen we lezen dat de jongere garde na ons dit Smoes-gevoel met verve heeft voortgezet en misschien nog wel meer dan dat. Dit stukje SmoeS geschiedenis is door Kees zeer fraai neergezet en een must voor alle nu “oude jongeren” die hun jeugdjaren periode ‘73-99 in Badhoevedorp en Sloten hebben doorgebracht.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *