Het Parool werd in de Sloterpolder gedrukt
Op zondag 5 mei is er bij de Fruittuinen West een programma over het leven in de Sloterpolder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Centraal staat het verhaal van de tuinder Gerrit Fontijn. In mei 1943 werd hij wegens illegaal slachten opgepakt en naar de gevangenis in Scheveningen (het Oranjehotel) gedeporteerd. Mede door zijn onverschrokken vrouw kwam hij gelukkig weer vrij. Daarna begon hij zijn activiteiten voor Het Parool. Hij stencilde de krant op zijn tuinderij in de Sloterpolder. Hij draaide er zo’n duizend blaadjes per dag. Vervolgens werden ze in bundeltjes gerold van 50 en 100 stuks en met de roeiboot via de slootjes in de Sloterpolder door zijn dochters Annie en Moppie afgeleverd bij distributiepunten in de stad.
Jacqueline Holla, kleindochter van Gerrit Fontijn en Kees Schelling, schrijver van verschillende boeken over het voormalige landelijke gebied ten westen van Amsterdam, vertellen over Gerrit Fontijn en over het leven op de tuinderijen in de Sloterpolder, de illegale slacht, onderduikers en de bewoners van de stad die in de hongerwinter de polder introkken op zoek naar voedsel. Over herinneringen die onder het zand zijn verdwenen toen stadsdeel Nieuw-West hier werd gebouwd.
Dit programma wordt georganiseerd door het Amsterdams 4 en 5 mei comité in de serie ‘Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet.’
De bijeenkomst begint om 14.30 uur. Het adres van de Fruittuinen West is Tom Schreursweg 48, Amsterdam-Osdorp
Voor meer informatie klik hier.
Nieuw boek: Smoes
Op 11 mei 2024 verschijnt het nieuwe boek van Kees Schelling, getiteld ‘Smoes, jongerencentrum van Badhoevedorp en Sloten’.
Jongerencentrum Smoes ging op die dag exact 50 jaar geleden in 1974 van start. Smoes heeft ruim 25 jaar bestaan. In het boek wordt de geschiedenis van het jongerencentrum verteld aan de hand van de herinneringen van verschillende groepen medewerkers die in de loop der jaren actief zijn geweest. Naast het verhaal van Smoes, telt het boek een kleine 200 foto’s en illustraties die een beeld geven van de roemruchte geschiedenis van Smoes.
Ter introductie van het boek organiseert Kees Schelling in het voormalige Smoes, tegenwoordig het Dorpshuis, in Sloten, vier bijeenkomsten. Tijdens deze ‘opwarmrondjes’ wordt er stilgestaan bij een bepaalde periode uit de geschiedenis van het jongerencentrum. De eerstvolgende (derde) sessie vindt plaats op zondagmiddag 10 maart. Op deze middag wordt stilgestaan bij de roemruchte jaren 80. De periode van de grote optredens van Doe Maar, Herman Brood en Bram Vermeulen. De periode ook van de bijzondere informatieprogramma’s, waar soms wel meer dan 100 mensen op af kwamen. En de tijd van bijzondere feesten en happenings. De middag begint om 14:00 uur. Toegang is gratis. Adres: Nieuwe Akerweg 14 in Amsterdam-Sloten.
De laatste middag is op zondag 8 april. Die middag wordt stilgestaan bij de jaren 90 en het einde van Smoes.
De boekpresentatie vindt plaats op 11 mei, ook dit keer weer in het Dorpshuis. Aanvang 14:00 uur, eindtijd 17:30.
De ingang van Smoes (Foto: Ap de Haan)
De Koe van Smoes (Foto: Willem Kranstauber / Frans van der Werf)
Op eigen wijze
In maart 2022 verscheen het, in opdracht van de gemeente Diemen, door Kees Schelling samengestelde boekje ‘Op eigen wijze’. Het boekje geeft een inkijkje achter de schermen bij de gemeente. Hoe doelen ook bereikt kunnen worden door niet alleen naar regels en richtlijnen te kijken, maar ook door soms op een onalledaagse en originele manier aan de slag te gaan. Het boekje bevat ruim 30 voorbeelden uit de praktijk waarbij de gemeente Diemen op een bijzondere manier van betekenis is voor bewoners, instellingen en bedrijven in de gemeente. De verhalen worden verteld door (oud-) medewerkers en bestuurders van Diemen. De bijzondere vormgeving van het boekje is van Kees Klaver.
Literatuurprijs Amsterdam Nieuw West 2019
Boekpresentatie ‘Rond de Sloterbrug’ 24/11/2019
Op 24 november vond de presentatie van de verhalenbundel ‘Rond de Sloterbrug’ plaats te Café Kerkzicht in Oud-Sloten.
Verhalenbundel Rond de Sloterbrug
Foto: Soesja Schelling
Samen met de schrijvers Paul Kroes, Jan Loogman en Kees Loogman schreef Kees Schelling een boek met 36 verhalen en foto’s over de naoorlogse jaren in Sloten, Oud-Osdorp en Badhoevedorp.
Het zijn de jaren vijftig en zestig. Vier jongens groeien op in de polders rondom de Sloterbrug. Net als zovelen waaieren ze rond hun twintigste levensjaar uit. Maar in het achterhoofd spelen altijd de verhalen uit hun jeugd over die immer veranderende polders. Verhalen gebaseerd op hun eigen herinneringen en op die van anderen uit Oud-Osdorp, Sloten en Badhoevedorp. Naarmate de jaren verstrijken groeit het besef dat die verhalen niet mogen verdwijnen. En is er het verlangen om terug te blikken. Met de 36 verhalen en vele foto’s in dit boek keren de schrijvers terug naar hun wortels. Ze gaan terug naar de naoorlogse jaren rond de brug. Daarmee zijn de ‘oude’ verhalen nog lang niet allemaal verteld. Dit boek is het eerste in een unieke reeks vol lokale geschiedenis in tekst en beeld.
Het boek is vanaf 25 november verkrijgbaar bij de boekwinkels van Jaspers in Badhoevedorp en Meck & Holt in Amsterdam Osdorp. Het is ook te bestellen via de website.