Het Parool werd in de Sloterpolder gedrukt

Op zondag 5 mei is er bij de Fruittuinen West een programma over het leven in de Sloterpolder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Centraal staat het verhaal van de tuinder Gerrit Fontijn. In mei 1943 werd hij wegens illegaal slachten opgepakt en naar de gevangenis in Scheveningen (het Oranjehotel) gedeporteerd. Mede door zijn onverschrokken vrouw kwam hij gelukkig weer vrij. Daarna begon hij zijn activiteiten voor Het Parool. Hij stencilde de krant op zijn tuinderij in de Sloterpolder. Hij draaide er zo’n duizend blaadjes per dag. Vervolgens werden ze in bundeltjes gerold van 50 en 100 stuks en met de roeiboot via de slootjes in de Sloterpolder door zijn dochters Annie en Moppie afgeleverd bij distributiepunten in de stad.

Jacqueline Holla, kleindochter van Gerrit Fontijn en Kees Schelling, schrijver van verschillende boeken over het voormalige landelijke gebied ten westen van Amsterdam, vertellen over Gerrit Fontijn en over het leven op de tuinderijen in de Sloterpolder, de illegale slacht, onderduikers en de bewoners van de stad die in de hongerwinter de polder introkken op zoek naar voedsel. Over herinneringen die onder het zand zijn verdwenen toen stadsdeel Nieuw-West hier werd gebouwd.

Dit programma wordt georganiseerd door het Amsterdams 4 en 5 mei comité in de serie ‘Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet.’

De bijeenkomst begint om 14.30 uur. Het adres van de Fruittuinen West is Tom Schreursweg 48, Amsterdam-Osdorp

Voor meer informatie klik hier.

De grootouders van Kees Schelling met kinderen voor hun huis in de Sloterpolder.